КАК ДА НАМАЛИМ РАЗХОДИТЕ ПО ПОДДРЪЖКАТА НА МОТОКАРИТЕ И ЕЛЕКТРОКАРИТЕ

Как да намалим разходите по поддръжката на мотокарите и електрокарите

Как да намалим разходите по поддръжката на мотокарите и електрокарите

Как да намалим разходите по поддръжката на мотокарите и електрокарите. В този текст накратко ще дам някои препоръки как да ограничите разходите по поддръжката на складовата и товароподемната техника. За съжаление придобиването на подобна машина не означава експлоатация до дупка. Трябва да се планират и полагат грижи за да може дълги години да работят и да са в изправност. Дизеловите и газовите мотокари се обслужват технически на 6 месеца или на 300 моточаса, а по-старите модели, които са на 10 години през 3 месеца.

Как да намалим разходите по подръжката на мотокарите и електрокарите

Техническо обслужване на мотокари

Техническото обслужване включва смяна на масла и филтри ( хидравлични, двигателни, редуктурни, на ХДП и т.н.) Приблизителната цена е около 800 лв за машина с товароподемност 2500 – 3000 кг. Ежегодна профилактика и технически преглед на състоянието на товаро-подемник – около 100 лв. Какви ползи имате от тази профилактика? Простата сметка показва, че може да спестите не малко средства. Например, ако не сменяте редовно въздушния филтър и твърдите частици преминават към двигателя, прецаквате много машината. Ако се наложи да го сменяте – един нов двигател за масовите марки на пазара струва към 5000 лв. И това е само един елементарен пример. Може да се изброява още много.

Техническо обслужване на електрокари, стакери, рийчтраци, електрически колички

Техническото обслужване на електрокарите е малко по-елементарно, машините се почистват и се проверяват всички елементи на уредбите – спирачни, повдигателни механизми, тягов двигател, контролери, двигател на помпите и т.н. На батериите задължително се обръща специално внимание. При добра и правилна експлоатация живота на една тягова батерия е 6-7 години. Бъдете особено отговорни към тях. Разбира се, че в процеса на работа се допуска немарливост, батериите не се зареждат и разреждат като по учебник, но не бива да бъде практика.

И тук всичко опира до правилното планиране.

Нов пример – имате 8 електрически машини – поддръжката на батериите и ежемесечното им почистване, замерване на плътността на електролита, както и доливането с дестилирана вода всеки месец и прегледа на машините 2 пъти в годината Ви струват под 5000 лв годишно. А всички знаем каква е цената на новите тягови батерии според размера, капацитета и волатажа им – от 2000 до 8000 лв. За това планирането е много важно – за да предвидите достатъчно средства. И да няма неприятни изненади, а това се предотвратява до голяма степен чрез редовен технически преглед.

Какво ще Ви помогне за правилното планиране

Най-важното е да купувате мотокари, електрокари втора употреба от доставчик, на който може да се доверите. Гаранцията, която Ви се дава също обезпечава първоначален период от време. Редовният контакт и превантивните посещения също ще Ви дадат насока, кога-какво ще се наложи да се сменя и Вие ще може да имате ясна представа какви срдства ще ви срува. Не пренебрегвайте съветите на хората, които обслужват парка Ви с машини и искайте точна и ясна информация в писмен вид след всяко посещение. Позаинтересувайте се къде е била рециклирана машината и как е била експлоатирана. Направете си елементарен план колко време на ден ще работи и се консултирайте за всичко. Няма нищо неудобно да се иска възможно най-пълна информация. Не забравяйте, че повечето фирми, които продават товаро-подемна техника са абсолютно наясно какво продават. И моля, не се подлъгвайте по нереално дълги гаранционните срокове:) Ако за машина на около 10 години, някой Ви дава по-дълга от 3 месеца гаранция имайте едно наум.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top