Сервиз на мотокари и електрокари в условия на COVID 19

Сервиз на мотокари и електрокари в условия на COVID 19 Изминаха трудни месеци, в които бизнесите от различни сфери се опитваха да се нагаждат към новата обстановка. Няма да говоря за личните предпазни средства, които съм естествено работодателите осигуриха на служителите си и всички мерки, които се взимаха за опазване безопасността на хората. Ще се спра по-подробно на практиката и ще Ви разкажа какви реални трудности срещнаха нашите сервизни специалисти и с колко желание ги преодоляха.

"<yoastmark

В обществото останаха на заден план, хората, които всеки ден работеха активно в сферата на логистиката. Хората, които не могат да си бъдат вкъщи – медицински персонал, шофьори на градски транспорт. Обикновените склададжии и шофьори, от които зависят хляба, мръвката, тоалетната хартия и витамин C-то. Незабележимите хора-пекари, чистачи, монтьори, продавачи, хората в производството и още толкова много други. Всички по веригата на производството, логистиката и доставките. Всички ангажирани в обезпечаването на тези толкова нормални дейности, с които сме свикнали.

Когато светът спря обичайния си ритъм, нашите партньори в логистичния сектор направиха всичко по силите да нормализират ежедневните процеси. Работят с машини, които се развалят или се нуждаят от обслужване. За това сервизните ни специалисти реагираха на всеки сигнал и дадоха и продължават да дават най-доброто от себе си. Независимо от трудностите, които бяха и все още са с свързани най-вече с доставка на батерии и резервни части от Западна Европа. Всеки ден се стараем да оптимизираме максимално работния процес. За да нямат партньорите ни трудности в ефективността на работните си процеси.

Накратко за предизвикателствата

Новата обстановка наложи нетипични ежедневни решения. В частност, това касае и сервиз на мотокари електрокари covid 19. Като започнем от чисто физическия дискомфорт да работиш с маска/шлем и ръкавици. От ракурса на изминалите 2 месеца определено най-големите трудности бяха с доставката на резервни части. Благодарни сме на повечето доставчици, които направиха всичко възможно да осигуряват в приемливи срокове, части, филтри и т.н. И сега всъщност става ясно, че вероятно в световен мащаб мерките трябваше да бъдат по-синхронизирани. Всъщност света дълго време няма да бъде същия. Колкото по-гъвкави решения се прилагат, толкова по-естествено ефективността на процесите може да се обезпечи, а в някои сектори и да се подобри.

 

1 thought on “Сервиз на мотокари и електрокари в условия на COVID 19”

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top