Причини за инциденти с мотокари

Произшествията с мотокари са рядкост, но все пак. Накратко ще се спрем на основните причини, които водят до инциденти с товаро-подемна и складова техника. Темата не е за подценяване, защото въпреки относително ниския процент на подобни злополуки, щетите са изключително сериозни и могат да имат необратими, фатални последици. Обикновено до инциденти се стига при комбинация от предпоставки.

.

Какви фактори допринасят за инцидентите?

Основните фактори могат да се групират в няколко категории и ще се спрем по-подробно на всяка от тях.

Организация на работата

Тук се включват следните условности:

– Подготовка и правоспособност на операторите на машините;

-Реални, ежедневни инструктажи за условията на безопасност, касаещи всички служители в складовете;

-Състояние на машините, а именно – на каква възраст са, във функционално-изправно състояние ли са, кога  са били обслужени технически (смяна на масла, филтри), минали ли са ежегоден дефектаж;

-Осигурени ли са всички необходими прикачни устройства и инвентар?

 

Оперативни и поведенчески предпоставки

-Висока скорост
-Неправилни маневри, рязко спиране и тръгване и завъртане
-Недобра комуникация;
-Неправилно паркиране
-Безотговорно шофиране – употреба на алкохол или наркотични вещества, седативни лекарства и т.н. или обикновен келешлък;

Организация на складовите пространства:

Да се избягват много тесни, претрупани пътеки, препятствия, шум, миризми, токсични газове, прах или лошо осветление. Подовите повърхности трябва да са здрави и равни, не е препоръчително да се ползват стръмни рампи.

Товарите като потенциална опасност

Още един фактор, който лесно се избягва. Не работете с нездрави палети и товари, които ограничават полезрението Ви, не претоварвайте складовите машини.

Поддръжка на складовите машини и мотокари

От изключително значение за безопасността и нормалния режим на работа, ще го повтарям до втръсване

Как могат да се намалят или избегнат аварии с пешеходци?

Обособете чрез маркировка места за трафика на пешеходци и складова техника. Ограничавайте хората да влизат в зоните, където работи мотокар. Пазете безопасно разстояние от мотокара, когато е възможно. Пешеходците винаги трябва да уведомяват водача, че са в района. Осъществете контакт с водача, за да сте сигурни, че присъствието ви е известно.
Уверете се, че районът е добре осветен и няма препятствия. Бъдете предпазливи в близост до слепи ъгли, врати и тесни коридори. Използвайте подходящо облекло с висока видимост. Ограничете скоростта на движение на мотокара.
Не се мотайте около и под машина с повдигнати вилици. Не натоварвайте машините по начин, който ограничава зоната за наблюдение на водача.
Избягвайте да карате мотокари близо до зони, където трафикът на пешеходци е висок като манпример входове/изходи.

И още нещо от изключително значение – ползвайте мотокарите, електрокарите, стакерите, рийчтраците и количките само по предназначение.

Моля, бъдете .отговорни и спазвайте всички мерки за безопасност и да напомня пак, за водачите, ако не дай си Боже, стане авария и се преобърне машина, никога не излизайте от кабината по време на инцидент. Конструкцията на кабините на мотокарите, електрокарите, рийчтраците и някои стакери е такава, че именно тя предпазва водача.

 

3 thoughts on “Причини за инциденти с мотокари”

  1. Валентин Лозвв

    Здравейте,
    Относно безопасността имам въпроси:

    В спряло положенив електрокар може ли сам да потегли?
    След сядане на водача в седалката има ли ел. верига която освобождава „ръчната спирачка“.

    1. Здравейте, г-н Лозев,
      Благодаря за запитването. При електрокарите няма ел. верига, която да освобождава ръчната спирачка. На някои машини и модели ръчната спирачка е с микроключе, което се освобождава ръчно. Ако електрокарът е в изправно функционално състояние, не би следвало чрез сядане на седалката да тръгва.

  2. Подкряпям казаното от г-жа Йончева.Описаният от вас случай/самопроизволно потегляне на машината/при комутирана ръчна спирачка е НЕВЪЗМОЖНО!…….освен при некачествено сервизиране на машината.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top