Пандемията COVID 19 преобърна света с главата надолу

Пандемията Covid 19 помете света и бизнеса се обърна с главата надолу. Логистичните фирми се налага да работят при изключителни условия и да се справят с редица предизвикателства. Страните,  известни с износа си, затвориха фабриките и заводите си. Държавите, известни с консумацията, хлопнаха вратите на магазина си. Наистина е потресаващо колко консуматорско е станало обществото ни. Щом икономики загиват когато потреблението се свие до най-необходимото.

Приоритетите на логистиката

Прекъсването на регулярния въздушен и морския транспорт, принуди светваните лидери в  логистичния бранш да се надпреварват за да възстановят жизненоважни търговски връзки.

Слушаме монарси, президенти и министър-председатели да говорят за доставки на защитни средства, тестове, оборудване в борбата с вируса в горещите точки. За всички е ясно, че се фокуса е върху  2 неща. Светкавични доставки и перфектна организация.  В пандемията на коронавируса някои логистични фирми са имат функция на вектори за прехвърляне на стоки, за да станат носители на животоспасяващо медицинско оборудване.

САЩ

Когато пандемията се разпространи в САЩ, отделът за здравеопазване на UPS се оказа в уникална позиция. Наема се да осигури подкрепа за инициативи, насочени към ограничаване на разпространението. Партнирайки си с Федералната агенция за управление на извънредни ситуации и коронавирусната работна група на администрацията на Тръмп, те станаха един от ключовите превозвачи на оборудване за жизненоважно тестване.

„Правителството се обръща към нас, за да можем да получим продукти, които купуват по целия свят, включително Китай, Гватемала, Тайланд и Малайзия. Необходимо е да внесем маски за лице, комплекти и единични видове материали, защитни съоръжения“, казва Уес Уилър , Президент на международното звено за здравеопазване и науки за живота на UPS.

 

UPS прилага решения от край до край, по цялата верига за доствки. По този начин подпомага и създаването на тестови центрове COVID-19 на паркингите на училищата и Walmarts. Доставят оборудването за изграждане на палатките, тестовите комплекти и защитното оборудване. След това изпращат пациентските проби за тестване в съответните лаборатории и центрове. UPS Healthcare си партнира и с болничната мрежа VA, за да координира логистиката за тестване на COVID-19.

Китай

В Китай, докато Си Цзинпин говори за създаването на нов „Здравен път на коприната“, логистичните компании на място вадят тежката артилерия. На територията на страната моментално се реорганизират доставки на хранителни стоки, лекарства, медицинско оборудване. Но когато въздушния и морския транспорт е прекъснат извън пределите на Китай се ползва и жп транспорта. Като подобие на ситуацията, когато железопътната мрежа Китай-Европа е била авангард за икономическия пояс на Пътя на коприната. Така работят и китайските превозвачи за европейските страни, които в момента са пикови стойности на заразата.

На 21,03,2020 товарна композиция потегли от Иву за Мадрид, минавайки през Русия за да достави значително количество предпазни средства

„Испания има проблем, ние почувствахме, че е наше задължение да помогнем“, казва  Сантана, генерален директор на YXE. Влакът от Иву до Мадрид е най-дългата железопътна линия в света и редовно се движи от 2014 г. Обикновено превозва електроника, автомобилни компоненти и други стоки. Но до края на кризата компанията е предоставила място на всички лица или компании, които искат да направят дарение за усилията за подпомагане на COVID-19 в Европа.

Затварянето на фабрики в Китай от края на януари до средата на март, заедно с големия спад на търсенето на китайски стоки в Европа, прекъсна редовната експлоатация на трансевразийската жп линия.

Сега YXE осъществява общо 10 връзки между Иву, Европа и Близкия изток. Директно свързва източната част на Китай с градове като Мадрид, Дуйсбург, Рига, Прага и Москва. Макар да превозват безплатно медицинските консумативи, оборотът и на други стоки бележи ръст спрямо предходните 2-3 седмици.

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top