Панацея ли са литиево-йонните батерии?

Панацея ли са литиево-йонните батерии? В търсенето на максимална ефективност на складовите процеси, в последните години станаха популярни литиево-йонните батерии. След няколко години практика и присъствие на пазара все още мненията на големите производители не са еднозначни.

Дали има унифицирано решение?

Не, няма и за съжаление няма да има. Причините са няколко. Ако развивате складова или логистична дейност няма по-естествено нещо от това да ползвате максимално складовите си машини. Всеки бизнес е фокусиран в бърз, динамичен стокооборот и всеки търси начин как да оптимизира процесите. Когато излязоха на пазара литиево-йонните батерии се очакваше, че са приемлива алтернатива на добре познатите оловни тягови батерии. Но практиката показа друго. Какво ще се опитам да обясня по-долу.

Нека чуем мнението на производиителите на електрокари, мотокари и складова техника.

Изборът на електроенергия е балансиращ акт, който определя фактори като навици за поддръжка на операторите, проблеми, свързани с инфраструктурата за зареждане, и необходимостта от надеждно време на работа спрямо съображения за разходи, според Стивън Лафевърс, вицепрезидент на нововъзникващите технологии за компанията Hyster.

„Смятаме, че изборът на мощност ще бъде все по-важно решение за нашите клиенти“, казва той. „Първият ми съвет е, когато вземате решения за складова машина, разглеждате ли обективно всички налични опции за захранване?“

През последните години доминиращият избор на мощност за използване при складова техника и електрокари са конвенционалните оловно тягови батерии. Въпреки че те все още може да са отличен избор за много складове, съществуват и други валидни възможности за захранване за използване на закрито, включително литиево-йонни (Li-йонни) батерии, тънкопластови оловни (TPPL) батерии, които са усъвършенстван тип оловно-кисели батерии  и дори машини захранвани от водородни клетки.

Няма общо решение

Нито един тип източник на захранване не е най-подходящ за всички складове, обяснява Лафевърс. Защото всичко зависи от фактори като чувствителност към разходите или проблеми като престой от неправилни процедури за зареждане. Докато сравнително по-новият избор на мощност като (литиево-йонни батерии) може да изглежда привлекателен поради предимства като времето за бързо зареждане или че не се нуждаете от голямо място за батерии, както е обичайно за големите автопаркове, работещи с оловни батерии, струва си да се проучи внимателно всички оперативни ограничения.

Например литиево-йонните батерии се зареждат много по-бързо от оловната киселина, като 15 минути зареждане дават на устройството по същество един час работа. Това означава, че захранваните с Li-ion устройства могат да работят през целия ден без смяна на батерията с редовно зареждане.  Операцията трябва да бъде интелигентна и съобразена къде да постави места за зареждане, така че операторите да избягват престой.

„С литий трябва да сте сигурни, че можете да избегнете прекъсване“, казва Лафевърс. „Има невероятни характеристики за бързо зареждане. Мисля, че много хора подценяват нуждите на литий от гледна точка на практиките за зареждане.“

Разходите

Разходите винаги са фактор. Водородът има някои атрактивни характеристики, включително изключително бързо зареждане с гориво, което дава работен цикъл, подобен на този на подемно-транспортното средство с вътрешно горене (IC). Водородът е относително скъп.

Водородните складови машини съществуват от сравнително кратко време в сравнение с електрическите, захранвани от оловно-кисели батерии. Навлизат в употреба поради характеристики като бързо зареждане с гориво. Предимствата са устойчивост и постоянна мощност на машините, дори при студени условия. Според Министерството на енергетиката на САЩ през 2018 г. на американския пазар са били използвани над 20 000 подемно-транспортни машини на водородни горивни клетки.

За да направите интелигентен избор на захранване трябва да разгледате експлоатационните фактори и факторите на съоръжението.  Например колко смени на даден обект, колко часа действително време за работа на единица на смяна и други съображения като навици за зареждане на пространство и оператор. За някои операции, които използват по-малко интензивно подемно-транспортно средство, оловните акумулатори може да останат чудесен избор. Докато някои компании могат да решат да използват различни източници на енергия за различни части от своите операции.

Най-добре е да подходите към решението за захранване въз основа на това, което е най-доброто за вашата конкретна работна среда. Трябва да се търси максималният баланс между производителността, ефективността на процесите и доколко могат да оправдаят разходите.

 

 

1 thoughts on “Панацея ли са литиево-йонните батерии?”

  1. I believe you have observed some very interesting details , appreciate it for the post.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top