Бъдещето на подемно-транспортната техника

Бъдещето на подемно-транспортната техника. Съвсем скоро – до няколко години, вместо мотокари, електрокари, складова техника, в гугъл или другите търсачки ще ползвате думи като – автоматизация, полуавтоматизирани, литиево-йонни батерии, роботика, AVG, AMR и запечатани оловно-киселинни батерии. И ако първоначалната Ви реакция е, че сега е моментът да разгледате тези и свързани с тях модерни технологии, бихте били съвсем прави.

Паркът на подемно-транспортните средства (мотокари, електрокари, складова техника)и техните източници на енергия ще изглеждат доста по-различни. Промяната започна преди 5 години. Така или иначе ние няма как да останем встрани от света. Всеки бизнес се стреми към по-висока оперативна ефективност, оптимизиране на разходите и т.н.

За това се поразрових за мнения на производители на батерии и подемно-транспортна и складова техника извън рекламния контекст. Някои от лидерите споделят интересни гледни точки, които са съвсем логични и следват глобализирането на автоматизираните процеси и внедряването на новите технологии. Бъдещето на подемно-транспортната техника следва естествените процеси и иновации.

Какво казват всъщност лидерите в производството на тягови батерии

Според Венис (маркетинг директор на Enersys, САЩ) при новите източници на енергия процесите за по-съвременно производство на тягови батерии се подобряват непрекъснато. Въпреки малкото потребелние – под 15% на литиево-йонни батерии, за сметка на познатите досега, в бъдеще тенденциите са за „обръщане на палачинката“.

Пред редица специализирани издания Венис споделя:“Този преход е история на простотата и лекотата. Това е движещото иновации. Хората се стремят да намалят времето и усилията, необходими за зареждане и поддържане на батерии. Ако могат да се отърват напълно от зарядните станции, те ще го направят. Ако могат да спестят време с цикъл на охлаждане, те ще го направят. Ако намерят начин да ползват машините в повече от двусменен режим на работа само с една батерия, те ще го направят. Всички тези смени значително ще намалят общите разходи за собственост.

Подсказката в иновациите на батериите, вярвате или не, са електрическите превозни средства, независимо дали е Tesla или друга марка. Литиево-йонните батерии за подемно-транспортните машини ще следват същата логика. Ако напредъкът в автомобилните акумулатори е достатъчен, това може да направи по-сериозена заявка – литиевият йон да бъде доминиращата технология, особено ако цената спадне значително. Така или иначе, аспектите на удобството на тънките чисти оловни или литиеви батерии ще бъдат това, което движи промяната“.

Какви са визиите за подемно-транспортната и складовата техника?

Според Кевин Парамър (Йейл Корпорейшън) подемно-транспортната и складовата техника, за в бъдеще ще се развива в три основни направления. Телематика, роботика и нови мощности. С трите крайни потребители ще имат повече възможности от всякога. И също толкова важно, всеки от тези иновационни центрове е съсредоточен да направи възможно най-интелигентната работа на машините.

Телематиците събират и споделят данни за флота машини, осигурявайки не само оперативна базова линия, но и представа за ефективността. Това позволява на компаниите да поставят правилното оборудване на пода в точното време, за да управляват работата, която трябва да се извърши точно тогава. Телематиката също гарантира, че точният брой оператори на подемно-транспортни средства е на разположение и работи при необходимост.

Роботика е интересна тенденция. Роботизираните подемно-транспортни средства предлагат гъвкавост за придвижване на товари с и без оператор. Никоя друга технология за автономен транспорт – AGV (автоматични управлявани превозни средства) или AMR (автономни мобилни роботи) – не може да направи и двете. Това дава огромно предимство на роботизираните подемно-транспортни средства в хоризонтално и вертикално движение на товари. Те също могат да бъдат свързани или не със системи за управление на складове и системи за изпълнение на складове, осигурявайки все още по-голяма гъвкавост от другите технологии. Всичко се свежда до това да се направи операцията на роботиката толкова интелигентна, колкото е необходимо за приложението, а не да се налага адаптирането на приложението към технологията.

Намирането на точния източник на енергия за всеки бизнес, също е важно. Целта е комбинация от най-ниските общи разходи за собственост и удовлетворяване на нуждите на крайния потребител. Оловната киселина, водородът и литиевият йон имат своите предимства. Никога досега не е имало толкова много опции, които да съответстват на двигателната мощност с работата на подемно-транспортното средство.

 

 

7 thoughts on “Бъдещето на подемно-транспортната техника”

  1. Емил Борисов

    Пишете интересни неща, има върху какво да се замисли човек:)

  2. ВаняАлександрова

    Изчерпателно и подробно написано. Впечатлена съм!

  3. Действителният фокус според мен е намерен правилно. Хората винаги ще бъдат актуални като работна ръка, само ще се изискват други умения. Поздравления за текста!

  4. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks! Hope Keven Merle

  5. Много информативен текст. Има върху какво да се замисли човек. Динамиката на процесите и новия свят по време на корона кризата е добре да се преосмислят.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top