Мотокари и складова техника – последни тенденции

Мотокари и складова техника – последни тенденции. Много функции на при подемно-транспортната техника не се наложиха във времето. Но остават три константи: безопасност, ергономичност и поддръжка. В крайна сметка това трио е свързано с намаляване на дискомфорта на операторите  и на самото оборудване. И трите са фокусирани върху това, да направят както мотокарите, така и водачите високо ценени ресурси за производителност в завода и склада.

Това поражда интересен въпрос: след всичките тези години, какво ново може да има? Повече, отколкото бихте очаквали по всяка вероятност. Междувременно доставчиците продължават да правят подобрения в тези три ключови области.

Например, оборудвани ли са настоящите ви мотокари или електрокари с камери за по-точно позициониране на товара, особено на голяма височина? Камионите ви използват ли сензори  за безопасност? Все още ли живеете в свят на run-it-until-it-break (карай докато може) или сте преминали към  прогнозна поддръжка?

И списъкът с актуализации продължава. Ето кратко описание на това, което някои от водещите доставчици на подемно-транспортна и складова техника казват, че има най-голямо значение днес, що се отнася до безопасността, ергономичността и поддръжката.

Най-добрата история изобщо не се отнася за машини

През 1987 г. Пол О’Нийл е бил предствен като нов изпълнителен директор на компания на Америка (Алкоа).  „Искам да поговорим днес за безопасността на работниците. Възнамерявам да направя Alcoa най-сигурната компания в Америка. “ И всички са объркани, нито дума за печалба.

Всъщност безопасността е била стратегията му за печалба за съживяване на изоставащия производител на алуминий. Когато О’Нийл си тръгва години по-късно, той е смятан за изключително успешен лидер дори от онези, които първоначално са го отписали. Имал е човекът тайно оръжие.

„Нуждаем се от култура на безопасност и това трябва да е 365 дни в годината усилие“. Зад тези думи се обединяват още преди години много отрасли и работят заедно.

Година след година

Внедрените в процесите технологии подобряват значително ефикасността и безопасността, но има още редица предизвикателства. Те се решават от човешкия фактор. Редица пазарни лидери като Реймънд (САЩ, Канада), KION Group (Linde, Baoli) и др. разработват подобрения.

Според Мелиса Фент (Crown), важността на ежедневната безопасност на високоповдигачите е основен фокус. „Обучението е основополагащ елемент за изграждане на култура на безопасност. Това не е просто нещо, което правите, а сърцето на всичко. Безопасността е от основно значение за операторите, ръководителите, мениджърите и обучителите “, добавя тя.

В Crown безопасността е комбинация от уеб базирано и практическо обучение. То съобразено с индивидуалността, като най-ефективният път към безопасността за операторите и участниците в процесите. Слогънът им: Научи го. Направи го. Използваи го.

Още един принос за безопасността е пасивното наблюдение на машините и проследяването на местоположението им. Според Джон Розенбергер, директор на iWarehouse gateway и глобалната телематика в Raymond. По негова оценка около 20% до 30% от съоръженията използват такива системи днес.

Следващата стъпка, казва Розенбергер, са проследяващите системи, които наблюдават складовата техника в реална среда. Най-модерната система може дистанционно да контролира скоростта и посоката на подемно-транспортното средство от оператора, когато възникне проблем с безопасността. „Ние сме в ранните етапи на това“, казва Розенбергер.

Предпоставката за безопасност тук е, че нито машина или оператор се разглеждат изолирано от складовия процес. Складовата техника се движи срещайки пешеходци, фиксирани и мобилни препятствия. За това се разработват набор от технологии от LiDAR за откриване на светлина и разнообразни  сензори, които откриват препятствия.

Реймънд е разработил система, известна като RTLS, която проследява превозното средство и пътя му в инфраструктурата на съоръжението с точност до 0,9 м. Розенбергер казва, че бъдещото издание на тази система за проследяване RTLS ще може да поеме контрола върху машината, когато има препятствия и дори когато високоповдигача излиза извън предварително зададени  граници в склада.

Безопасност на високо

Безопасността също е проблем, когато операторите съхраняват или извличат товари на големи височини. Традиционно операторите визуално подреждат товара с поглед отдолу при мотокари и складова техника.

Сега доставчиците монтират камера с висока разделителна способност под носача на вилицата и екран в кабината, обяснява Сюзън Комфорт, продуктов мениджър на Raymond за продукти с на всички стакери и рийчтраци. Това позволява на оператора да види точно позицията на товара, като елиминира голяма част от неудобството на оператора.

Всъщност понякога границата между безопасността и ергономичността е малко размита. Разработка, предназначена за едното, също е от полза за другото.

При машините тип рийчтрак става въпрос за подобряване на интерфейса човек-машина, за да се обърне внимание на комфорта на оператора и удовлетворението от работата, казва Майк Гей, директор на Hyster, продуктово планиране и решения за складови дейности.

Например операторите отдавна трябва да стоят на педал по цял ден. Ако се отпуснат и техниката спира незабавно, като гарантира, че човек има контрол над машината по всяко време.

Сега педалът е заменен от мрежа от операторски сензори, базирани на оптика, в кабината на най-новия ричтрак на компанията, обяснява Гей.

„Има три комплекта сензори за откриване, единият за излизане, докато другите два наблюдават присъствието на оператора “, казва Гей. След като операторът бъде засечен от двата датчика за присъствие, системата изисква само един, който да разпознае водача, за да избегне спирането на машината. Това позволява на оператора да се движи свободнои да поддържа удобна и естествена работна позиция. Още един случай на безопасност и ергономични предимства в комбинация. Гей казва още: „Ние осъзнаваме, че трудът, необходим за управлението на рийчтрак, е скъп и че офисът на оператора в кабината. Осигуряването на добри зрителни линии и позволяването им да коригират стойката си с облегалки, подлакътници и кормилно управление са важни. Дори минимизирането на вибрациите, усещани от оператора през пода са от значение. Идеята е във всеки случай е да подобрим комфорта и да намалим умората. “

Какво ново при батериите

Колкото и да е странно, литиево-йонните (Li-йонни) батерии предоставят на доставчиците шанс да подобрят ергономичността. Преминаването от много по-големи оловни-тягови към по-малки литиево-йонни дава възможност да се препроектират ключови компоненти.

Стабилността

„Ергономичността е свързана с намаляване на необходимите движения на оператора“, казва Джон Пизаро, продуктов мениджър на KION в Северна Америка за електрокарите. Контролите с пръсти, включително тези, монтирани на подлакътника, са част от системата. Както и педалите, които задвижват камиона напред, назад и до пълно спиране.

Стабилността на мотокари и складова техника също е важна, обяснява Писаро. Електрокарът или мотокарът не са нищо, ако не са стабилни.  Но не става въпрос само за физическа стабилност, но и за това операторът да е стабилен“, добавя той. Linde Material Handling, марка на групата KION, казва той, подобрява стабилността с механичния дизайн на електрокара. Други го правят с електроника, сензори, кормилни механизми и други техники.

Поддържането на електрокарите в движение е от съществено значение при всяка операция. Не всяка програма за поддръжка обаче е еднакво ефективна.

Да, run-it-until-it-break все още е активна практика. Но при много обстоятелства може да бъде неудобно.

Превантивната поддръжка гарантира, че подемно-транспортните машини се обслужват по график.  Но нито един от двамата не се предпазва от обслужване на компонент, който все още може да има живот в него. Мрежа от оптични сензори идентифицират, че операторът е в кабината, замествайки традиционния педал на мъртъв човек и подобрявайки ергономичността на оператора.

Ето къде се появява веднъж и бъдещата практика за поддръжка на предсказване. Поддръжката се извършва само когато данните за използването показват, че определена част се нуждае от внимание. Но това все още е развиваща се история, така че нека се върнем към профилактичната поддръжка само за минута. Както обяснява Пицаро от KION Северна Америка, най-ефективният график за поддръжка се основава на толкова часове употреба. Целта е по-малко неочаквани повреди и по-висока надеждност през целия живот на камиона, който обикновено е 30 000 часа. Тук обикновено етапите са 1000; 3 000 и 6 000 часа. „Целта е да се обслужва камионът преди да се счупи. Доставчиците удължават интервали, премахвайки излишната поддръжка, когато е възможно. Това е крайната цел на водещите програми за поддръжка днес “, казва Пицаро.

Друг обрат по тази тема е това, което Розенбергер от Реймънд нарича свързана поддръжка. Това е мост от планираната превантивна към прогнозната поддръжка, обяснява той.

В заключение може да се каже, че всички нововъведения се допълват. Технологиите  се стремят да обезпечават най-важното – безопасността и ефективността.

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top