Как да осигурим безпроблемната експлоатация на складовата техника и мотокарите през зимата

Експлоатация складова техника

С падането на живака на термометъра под нулата често настъпват проблеми с експлоатацията на складовата техника и подемно-транспортните машини. Накратко ще се спрем на някои основни моменти, които са от практическа полза.

Дизелови и газови мотокари

Поддръжката на  дизеловите и газовите мотокари през зимата е специфична. Накратко-проверявайте редовно нивата на антифриза, хидравличните течности, горивото, налягането на гумите. При започване на работа не прибързвайте, а оставете машините да загреят. Когато е необходимо ползвайте вериги.

Складова техника и електрокари

 

При електрическите машини – складова техника и електрокари,  ежедневната поддръжка е по-различна.

Най-важното – зареждайте редовно батериите, повечето зарядни устройства изключват автоматично след заряд. При лошо време избягвайте да ползвате електрокари на открито. Следете ежеседмично нивата на електролита на батериите и поне един път месечно замервайте плътността му, както и напрежението между отделните клетки. Веднъж на месец – два проверявайте визуално дали по сандъка на батериите е избил меден сулфат. Това е един от индикаторите, че живота на батериите е към края си и трябва да предвидите бюджет за подмяната им. Постарайте се да осигурите в складовите площи подходящ температурно-влажностен режим, преди всичко за хората, които работят там, но и за машините. При ниски темепратури батериите се разреждат по-бързо. Не подценявайте и смяната на маслата – хидравлично и диференциално за рийчтраците и електрокарите и хидравлично масло за стакерите и електрическите колички. Препоръчително е преди настъпването на студеното време да гресирате складовата техника.

При спазването на тези несложни правила не би трябвало да имате сериозни проблеми при експлоатацията на складовите машини и подемно-транспортната техника.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top