tiagovivslitievo-ionni baterii

Тягови VS литиево-йонни батерии

Тягови VS литиево-йонни батерии

Накратко ще се спрем на  тягови vs литиево-йонни батерии за да видим дали оптимистичните прогнози ще се осъществят. Реалността отрезви анализаторите, които предвиждаха, че до 2030 година литиевите батерии ще контролират близо 80% от пазара на електрически повдигачи. в САЩ. А както практиката сочи световните тенденции се задават от там.

Да изясним в началото

Оловно-киселите батерии са добре познати. Освен това те служат и като противотежест при електрокарите и складовите машини, това е от особено значение при всякакъв вид високоповдигачи. Защо това е важно? Защото от това зависи най-важното – безопасното манипулиране, а оттам и ефективността на складовите процеси.

tiagova bateria
тягова батерия

Видове литиево-йонни батерии за електрокари

В момента се произвеждат 2 вида разновидности на литиево-йонни батерии. Едните са LFP  литиево-железен-фосфат, другите NMC никел-манган-кобалт. Вторият тип директно ги изключваме поради изключително малкото им тегло, което в никакъв случай не може да обезпечи противотежестта. Този тип батерии обаче имат предимства поради високата си електролитна плътност и се ползват масово в потребителската електроника. Така като реален конкурент на оловно киселите батерии остават LFP.

Да се върнем няколко години назад

Обърнах внимание в началото на текста, че преди 3 години в САЩ прогнозираха, че до 2030 година пазара ще бъде доминирам от машини, задвижвани в литиево-йонни батерии. Това обаче съвсем няма да се случи. През първите 9 м на 2023 г покупката на нови или втора употреба електрокари и  складова машини са спаднали с 23%, спрямо същият период през 2022 г. и с 31%, спрямо 2021 г.  Вече прави впечатление гъвкавостта на бизнеса. Задържат си старите машини за резервни части, допълват си парковете с втора употреба и не инвестират особено в подмяна на старите батерии с литиево-йонни. Друга интересна тенденция, макар и не по темата е, че дизеловите мотокари, като продажби гонят газовите за пръв път от 15 години.

Предимства и недостстъци на LFP

И при малък и при голям флот от складови машини, дори и при 24 часов работен режим е много, много трудно да се оправдае инвестицията в такаква батерия. Цената е изключително висока.

Но дори и да имаме успешен бизнес и да се стараем да опазваме планетата си, дали това е начина? Рециклирането на тези батерии е много сериозен проблем.  Аз съм скептик, да видим бъдещето какво ще покаже.

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top