Как да избера мотокар, електрокар за моя бизнес?

Всички искаме да имаме минимални разходи било то в бизнеса или личния живот. Инвестициите в мотокари, електрокари и складова техника втора употреба са доста разумни и практични, особено ако сте наясно какво Ви е нужно. Ако не сте сигурни винаги може да потърсите мнение и съвет всички фирми в бранша ще Ви съдействат. Някои безплатно, други-не, въпрос на договорка.

В последните 5 години пазара на подемно-транспортни машини бележи много сериозен ръст. Големите и средни бизнеси, купуват нови машини и технологии и гледат да се освобождават от тези които имат. Знаете ли, че само в Европа има над 4000 фирми, които се занимават с изкупуване и рециклиране на мотокари, електрокари и складова техника. При тази сериозна конкуренция най-голям печеливш е крайният потребител (собственик на складова база, логистичен център и т.н.).

Какво показва практиката?

В момента може да намерите нов газов или дизелов мотокар, с товароподемност 3 500 кг, на реномиран производител за около 40-50 000 лв. Съвсем аналогова машина на малко работни часове, рециклирана и напълно функционална може да закупите с 10-15 хил. лв по-малко. Още повече, че техниката независимо каква е нова или втора употреба може да придобиете и на лизинг. Не е за пренебрегване и условието, че за нова машина трябва да чакате обикновено месеци. Употребяваните мотокари могат да бъдат във Вашия склад до броени дни.

Предимства на мотокарите и електрокарите втора ръка

  • Най-важното, може да имате страхотни машини на много добри цени. С мотокарите и електрокарите положението е подобно както с автомобилите. Изскочат ли от „витрината“ цената им се понижава значително.
  • В редица страни в Европа като Холандия, Белгия, Франция, Англия, Чехия, Полша, Швейцария, Италия, Испания хората имат културата да поддържат техниката си в много, много добро състояние. Това се отнася отчасти и за Германия, но само отчасти.
  • Когато купувате електрическа складова машина или трябва винаги да имате едно наум за батериите. Това са едни от най-скъпите консумативи и е много добре да знаете доколко може да разчитате на тях и кога ще се наложи да сменяте.
  • Особено, ако се касае на дизелов мотокар заложете смело на употребявана, но здрава машина.
  • Не се вторачвайте в козметичните дефекти и външния вид. До скоро си мислех, че всеки мотокар, който доставям трябва да изглежда като нов, един вид като фирмена визитка. При работа с машините така или иначе се компрометира вида им, но най-важното е какво е положението под капака. Това е важното. В крайна сметка с лъскавата си кола може да спрете на някоя централна улица или пред луксозно заведение, а с мотокара не. Тези машини са за работа – работа в склада, където никой не се интересува от външния вид.
  • Не се впечатлявайте от марки, а търсете това, което е оптимално за Вашата работна среда. Имала съм в практиката случаи, при които партньорите ми са търсили конкретни марки и след кратък разговор и изтъкване на обективни предимства са се спирали на това, което им предлагам. И до днес нашата фирма им поддържа машините и ефективността им е на макс.
  • Има недробосъвестни търговци навсякъде , така че много внимателно подхождайте, ако сте си харесали в някоя европейска платформа складова машина, мотокар или електрокар. Рискът е реален защото взимате машината / машините без гаранция.
  • Винаги се интересувайте от гаранцията, всички фирми у нас предлагат употребяваните машини с гаранция. И имайте едно наум, ако гаранцията е подозрително голяма. Нормалният гаранционен период за втора ръка машини е от 3 до 6 м. макс. Или от 250 до 500 моточаса.
  • Обръщайте внимание на детайлите – в какво състояние са гумите, колелата (на складовата техника), работят ли правилно датчиците, хидравличните уредби и т.н.
  • Интересувайте се за „историята“ на машината, дали е била редовно технически обслужвана;
  • Ако купувате електрическа машина също се информирайте какви разходи трябва да предвидите за обслужване –гресиране, поддръжка на батерията, смяна на масла.
  • Ако купувате мотокар трябва да бъдете наясно колко ще Ви струва редовното техническо обслужване на машината. Според навъртяните моточасове по предписание на производителите се сменят масла и филтри.В общи линии поддръжката е като при автомобил (ежегодна), но със смяна на доста повече масла и филтри.
  • Преценете внимателно какви прикачни устройства ще Ви вършат работа – виличен позиционер/изравнител, удължители за вилични рогове, кламери за ролки , щипки, ротатори и т.н. в зависимост от спецификата на бизнеса Ви.
  • Интересувайте са за газовите и дизеловите мотокари какви са двигателите им.
  • Понякога е много по-уместно да изберете по-стар модел машина без излишна електроника.
  • Чудесно е, ако сте поне приблизително наясно колко време на ден ще се експлоатират мотокарите/електрокарите/складовата техника.
  • Вслушвайте се в служителите си, които досега са боравели с подобна техника. Случва се операторите трудно да свикнат на по-нова машина, така че дайте им достатъчно време.
  • Знаете ли какъв е нормалният експлоатационен живот на новите машини? Ще Ви кажа 25-30 години. В практиката обаче имаме случаи на дизелови мотокари от 70-те години на миналия век, които си работят безпроблемно, при съвсем не лек режим. Е, марките не са Балканкар, въпреки, че със сигурност има функциониращи и такива. Наши партньори в Македония имат дизелов мотокар от 1980 година и не сменят части много често;
  • Мислете в перспектива, ако днес не вървят нещата с бизнеса, така както искате, не значи, че и утре ще е така и обратното;
  • Хубаво е, че може да вземете на лизинг втора ръка или рециклирани машини, ако нямате възможност да ги платите;
  • Правете разлика между рециклирани мотокари, електрокари, складова техника или употребявани такива. А и рециклирането е малко общо понятие? Ако купувате рециклирана машина трябва да сте наясно кога и какво е било заменяно. Рециклираните машини, съвсем не са „като нови“;
  • Ако имате голям парк с машини, организирайте работата така, че да имат служителите Ви отговорност и да могат да са в постоянен контакт с фирмата, която осъществява сервизна работа;
  • Интересувайте се и четете за предимствата и недостатъците на различните видове подемно-транспортни машини. По този начин ще направите оптималния избор, какво точно би Ви вършило работа;
  • Ако купувате складови машини – стакери, елелктрически колички, рийчтраци, обърнете внимание на работните часове. От няколко години складовата техника се произвежда с направо излишни ел. компоненти и не е нужно след няколко месеца да давате излишни средства за някакъв датчик (например). От друга страна машините произведени преди 15 и повече години са по-уязвими от механични повреди.
  • В световен мащаб се внедряват редица нови технологии в автоматизирани машини, фактор, който влияе, макар и косвено върху цените на традиционните.
  • Когато купувате електрокар, мотокар или складова техника втора ръка се уверете какви ще бъдат следгаранционните условия. Разбира се, ако не Ви удовлетворяват винаги може да намерите алтернативна фирма, която да поддържа машините Ви.
  • Питайте, питайте и пак питайте, ако нещо не Ви е ясно или не отговаря на очакванията Ви. Интересувайте се от отделните марки и модели.
  • Хубаво е, ако търговците разполагат с реални снимки на техниката, така може да видите как изглежда преди пребоядисването и да изградите някаква представа.
  • При покупка на електрокари, мотокари и складови машини, винаги изисквайте от продавача предварителен договор за покупко-продажба, с ясно описани гаранционни условия и доставка;
  • Не пренебрегвайте комфорта на служителите си. Ако се спрете на дизелов или газов мотокар, помислете как ще работи човек с нея по няколко часа на ден при много студено време.

Дали инвестицията в машини втора ръка е рентабилна?

Чрез инвестиция в мотокари, електрокари и складови техника втора ръка бихте могли да спестите не малко средства. Много фирми определят бюджета си след като проучат каква техника и на какви цени се предлага, което всъщност е чудесна практика. Като имате необходимата информация много лесно ще вземете оптималното решение. Какъвто и избор да направите Ви пожелаваме дълго време да ползвате подемно-транспортната и складовата техника.

Какви са предимствата на новата техника?

Сега да поговорим за новите електрокари новите мотокари, и складови машини. В редица случаи покупката на нова техника е напълно резонна. Ако имате сериозно производство или огромна логистична база, в които се работи на 2-3 смени новите машини биха били страхотно допълнение и голям коз за максимална ефективност. Единственото, което все още е сериозна пречка пред бизнес е високата им цена. Не, че тя не се изплаща във времето, напротив, но за много предприемачи, са непосилни.

  1. Би било чудесно, ако оборудвате бизнеса си с нова техника по някоя от европейските програми. В масовия случай, ще платите % от стойността, което би било напълно възможно и рентабилно.
  2. Очаква се да нямате съществени проблеми с функционалността на машините в рамките на поне 12 месеца;
  3. Според нуждите на бизнеса Ви може да направите оптималната окомплетация с прикачни устройства за да обезпечите максималната ефективност.
  4. Имате възможност да избирате между много марки, доказали се във времето.
  5. Осигурявате възможно най-добри и безопасни условия в работната си среда. Новите машини са оборудвани със светлинни индикатори и звукова сигнализация, мониторингови системи и какво ли още не, което касае безопасността. А все пак безопасността винаги трябва да е на първо място!
  6. Операторите на машините ще се възползват от максимално комфортни условия при работа с машините, което води и до по-добра производителност.

    Електрокар дизелов или газов мотокар
    Нови мотокари
  7. Електрическите машини при добра експлоатация, биха били ефективно много по-дълго време. Ако се полагат ежедневни и ежемесечни грижи за батериите експлоатационния им живот може да се увеличи. И обратното дори и при нова машина за учудващо кратко време може да се съсипят батериите.
  8. Както казахме вече новите технологии навлизат много сериозно по света и съвсем не е далеч времето, когато и у нас ще има напълно автоматизирани складови машини, което от своя страна предполага по-различна и по-висока квалификация на хората, които ще ги управляват.
  9.  На новите машини им личи по всичко, че са нови, дори и на външен вид. Новата машина си е нова и това е!
  10. Намирането на резервни части не е проблем.
  11. Експлоатират се и поддържат много лесно.
  12. Все още остава тенденцията, както и при автомобилите да се поръчват базови модели, така че имате възможност да си избирате „екстри“.
  13. Всяка година излизат нови модели, съобразно на все по-големите нужди на бизнеса.
  14. Един нов дизелов мотокар може да бъде по-ефективен от два по-стари;
  15. Един нов електрокар се нуждае от минимална поддръжка, полагат се основно грижи за батерията му.
  16. Новите електрически складови машини стакери, колички и рийчтраци са по-устойчиви на механични повреди.
  17. Не е нужно да сменяте колела и гуми, а само когато се износят.
  18. Голямо предимство е, че може да се поръча машина, която да отговаря точно на Вашите нужди. Това ще отнеме няколко месеца, но си заслужава.
  19. Има производители, които могат да сложат Вашия бранд на електрокарите или мотокарите. Има и такива, които няма да го направят.
  20. Преди години производството в Китай беше на ниво, незадоволяващо европейските очаквания. Вече редица производители се доказаха безапeлационно. Съществуват машини от по-нисък и по-виоск клас, според нуждите на всеки бизнес.

Как да осигурим правилна профилактика и поддръжка?

Без значение дали ще купите нова или втора употреба подемно-транспортна и складова техника трябва да осигурите адекватна поддръжка. Минимумът, който може да направите за батериите на електрическите машини е да съблюдавате редовно нивото на електролита в отделните клетки (т.е. да доливате веднъж месечно дестилирана вода) и да внимавате за редовния им заряд. Имайте предвид, че за зареждането на машините трябва да имате отделно добре вентилирано и пожарообезопасено помещение.

Какви инструменти са нужни?

За правилното поддържане на батериите в процеса на експлоатация трябва периодично да се отчитат определени параметри. Тези показатели се контролират чрез денсиметър, волтметър, термометър и амперметър. Въвеждането в експлоатация се извършва при наличието на подходящо зарядно устройство. Ако батерията е доставена заредена с електролит, за да е сигурно, че тя е готова за работа, трябва да се дозареди с ток за няколко часа – обикновено 3-4. Преди започване на заряда е необходимо да се провери нивото на електролита във всички акумулаторни клетки.

Експлоатация и обслужване на батериите за електрокари

Животът на тяговата батерия рязко се съкращава при неправилно експлоатационно разреждане. Не бива да се допуска разреждане на батерията повече от 80% и температурата на електролита не бива да надвишава 50С. Избягвайте да оставяте незаредени батериите повече от 12 часа. При доливане на дестилирана вода обърнете внимание на това, че решетката (дъното) на всяка клетка трябва да е покрито, но да не се пълнят клетките до горе за да се избегне кипене на електролит при заряд.

forklift-battery-damaged.
Компроментирана батерия, с избил меден сулфат
Нова батерия

Може да зареждате батериите и без да ги сваляте от машините. За тази цел електрокарът, рийчтракът, стакерът или електрическата количка трябва да бъде в близост до зарядното устройство, така че да могат да свържат. Ако машините Ви работят повече от 1 смяна – 8 ч., е добре да имате винаги заредени батерии, за да могат да се сменят и заместват и по този начин да не нарушават процеса на работа.

Какво означава нормален заряд?

Всяка тягова батерия се счита за нормално заредена, ако тя е получила в процеса на зареждане енергия минимум 120% от отнетия капацитет. Не е трудно да установите недоброто техническо състояние на батерията – например при преждевременно обилно газоотделяне от клетките на батерията или повишаването на температура на електролита.
За установяване на причините, довели до лошото техническо състояние на батерията, е необходимо тя да се изследва от специалист. Редовното водене на дневника на батерията би улеснило точната диагностика.
За зареждането на батериите трябва да предвидите отделно помещение или място. Следните насоки биха могли да бъдат полезни при проектирането му, а именно то да бъде пожарообезопасено, с киселинноустойчив под и добра вентилация.
Правилната експлоатация и поддръжка на тягови батерии не е сложна и би било добре, ако се превърне в практика.

Почистване на складовата техника

Поне веднъж в годишно електрокарите, стакерите, рийчтраците и електрическите колички трябва да се почистят, обезмаслят и гресират основно. Задължително се сменят хидравличните масла и филтри (електрокари и рийчтраци), а на стакерите и електрическите колички само хидравлично масло, тъй като нямат филтри. Добре е всеки месец машините да се почистват чрез издухване с компресор за да се избегне замърсяването с прах.

Поддръжка и профилактика на мотокарите, електрокарите и складовата техника преди и по време на зимния сезон.

За мотокарите се полагат специфични грижи преди настъпването на зимата. Ниските температури и неадекватна поддръжка могат сериозно да нарушат работния Ви процес.  С падането на живака на термометъра под нулата често настъпват проблеми с експлоатацията на складовата техника и подемно-транспортните машини. Накратко ще се спрем на някои основни моменти, които са от практическа полза.

Какво да направим за да си осигурим безпроблемна работа с мотокарите?

Поддръжката на газовите и дизеловите мотокари през зимата е специфична. За това проверявайте редовно нивата на антифриза, хидравличните течности, горивото, налягането на гумите. Изключително рисково е да оставите мотокарите с износени гуми. При започване на работа не прибързвайте, а оставете машините добре да загреят. Когато е необходимо ползвайте вериги. При електрическите машини – складова техника (ел. колички, стакери, рийчтраци, ордер-пикъри) и електрокари, ежедневната поддръжка е по-различна.

А с електрокарите?

Най-важното – зареждайте редовно батериите, повечето зарядни устройства изключват автоматично след заряд. При лошо време избягвайте да ползвате електрокари на открито. Следете ежеседмично нивата на електролита на батериите и поне един път месечно замервайте плътността му, както и напрежението между отделните клетки. Веднъж на месец – два проверявайте визуално дали по сандъка на батериите е избил меден сулфат. Това е един от индикаторите, че живота на батериите е към края си и трябва да предвидите бюджет за подмяната им.

Ситуацията в склада

Постарайте се да осигурите в складовите площи подходящ температурно-влажностен режим, преди всичко за хората, които работят там, но и за машините. При ниски температури батериите се разреждат по-бързо. Не подценявайте и смяната на маслата – хидравлично и диференциално за рийчтраците и електрокарите и хидравлично масло за стакерите и електрическите колички. Препоръчително е преди настъпването на студеното време да гресирате складовата техника. При спазването на тези несложни правила не би трябвало да имате сериозни проблеми при експлоатацията на складовите машини и подемно-транспортната техника.

Препоръки за летния сезон

Летният сезон също има своята специфика. Когато се касае за електрически машини – основният принцип е редовното доливане на дестилирана вода в клетките на тяговите батерии. При високи температури електролитът се изпарява по-бързо, и за това трябва да държите под око нивото му. Допускането на пресъхване на клетките е крайно непрепоръчително.

Няколко думи за най-важното – безопасността!

Независимо с какви подемно-транспортни машини ще разполагате никога не забравяйте основният приоритет, а именно безопасност!

Все повече намаляват инцидентите с подемно-транспортни машини и това е повече от чудесно. За съжаление, въпреки сравнително ниския процент от общите трудови злополуки, те са тежки, а има и такива с фатален край.
У нас условията за безопасна работа с такъв вид техника са регламентирани чрез наредба 10 Наредба № 10 от 7 декември 2004 г. за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с електрокари и мотокари. Освен това има определени правила, спазването на които би могло да обезпечи сигурността на операторите и работещите в складовете и логистичните бази. Затова:

Винаги

  • Обръщайте много сериозно внимание на периодичните и ежедневните инструктажи за безопасност. И не ги подценявайте
  • Извършвайте ежедневна проверка на подемната техника преди работа с нея.
  • Ползвайте предпазния колан без изключения.
  • Винаги работете със скорост, съобразена с товарите, които придвижвате и средата, в която работите.
  • Никога не позволявайте да се придвижвате с вдигнати вилични рогове, независимо дали превозвате товар или не.
  • Бъдете особено внимателни за преминаващи хора и неравности по работния терен.
  • Избягвайте на всяка цена внезапното спиране.
  • Паркирайте товаро-подемната техника на равни места без наклон.
  • Оставяйте мотокара/електрокара с наклонена напред мачта и спуснати вилици.
  • Ако работите със свръхобемни товари, моля, ползвайте допълнителни мерки за обезопасяване и си осигурете необходимата видимост.
  • Проверявайте основните системи в машините след работа.

Никога

  • Не си позволявайте да управлявате електрокар/мотокар, ако нямате ценз за това. У нас редица фирми предлагат курсове за водачи, като при това биха могли да осигурят инструктор в базата Ви.
  • Не си позволявайте работа в нетрезво или лошо здравословно състояние. Операторът е задължително да бъде в много добра кондиция.
  • Не вдигайте товари, които надхвърлят капацитета на техниката, с която работите.
  • Не се движете с товари, които блокират погледа Ви и пречат на пряката видимост.
  • Не карайте бързо машините, бъдете особено внимателни в участъците с наклони.
  • Никога не си позволявайте да возите други хора в машините и по виличните рогове.
  • Не работете с товари, ако има хора в непосредствена близост.
  • Никога не работете в условия с недостатъчно осветление и силна запрашеност.
  • Не се опитвайте да ремонтирате складова техника сами, доверете се на специалисти с доказан опит.
  • В случай на инцидент запазете хладнокръвие, ако сте в машина, която се е преобърнала, не напускайте веднага кабината (на практика тя Ви защитава), преди да се уверите, че няма опасност от предмети, които да Ви наранят.

Да обобщим накратко

В текста се постарах да разгледам малко по-детайлно какви преимущества има новата техника, както и да обясня защо мотокари втора употреба и електрокари могат да бъдат също толкова ефективни. Не случайно обърнах внимание поддръжката на машините и разбира се на безопасността, защото в макар и редки (за щастие) случаи се подценява. Адекватната поддръжка на електрическите машини и мотокарите е от много голямо значение- на никой не му е гот, ако остане с вързани ръце и наруши интензивната си работа поради немарливост. Добрите практики осигуряват по-дълготрайна експлоатация и висока ефективност, колкото и банално да звучи.

9 thoughts on “Как да избера мотокар, електрокар за моя бизнес?”

  1. Много подробно и информативно, винаги има какво да съобрази човек.

  2. Хана Морева

    Мерси за интересният текст. Не е лесно за непрофесионалисти да имат пълен поглед върху целия процес. С малко повече адаптивност и гъвкавост всичко може да се оптимизира.

  3. Полина Ватева

    Харесва ми как пишете, съвсем простичко и достъпно за неспециалисти!

  4. Л. Лаковски

    Браво! Написано на достъпен език, с ценни насоки! Всеки, който има склад трябва да прочете!

  5. Много полезни практически съвети! Благодаря!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top