оптимизация складови площи

10 ползи от правилната оптимизация на складовите площи

10 ползи от правилната оптимизация на складовите площи

10 ползи от правилната оптимизация на складовите площи Ще поговорим за ползите от оптимизацията на складовите пространства и за максимума, който може да извлечете от всяко пространство.

Да започнем от начало

Независимо дали сега започвате бизнес, в който ще съхранявате/транспортите различни стоки или се налага да наемете/купите по-големи складови пространства поради разрастване на работата, е добре да обърнете внимание на много фактори и аспекти.

Основното е да осъзнаете, че може да извлечете полза от всеки квадратен метър. От практиката, която имам, първата реакция на хората е колко ще ми струва това пространство? Опитайте се да погледнете по друг начин – Каква полза мога да извлека от тази площ? И после ще направите сметката дали си заслужава. За това трябва да сте абсолютно наясно с оборота на стоките, които получавате/произвеждате и доставяте. В общи линии до тук беше трудната част. Винаги може да се доверите на професионалисти за правилното и оптимално планиране на пространствата, но за да Ви бъдат тези фирми наистина полезни Вие просто трябва да сте наясно и то в детайли. Всеки бизнес има своята специфика.

Какво представлява складът?

10 ползи от правилната оптимизация на складовите площи

Най-общо казано, това е място за съхранение на стоки, с трафик на хора, материали и складови машини.

Какво е добре да се избягва?

 1. Струпване на хора, машини, стоки в определен периметър. Това неимоверно затруднява обработката на материалите и съответно работата не може да се върши бързо и ефективно. Отделно е и потенциална опасност за злополука.
 2. Неосветени или слабо осветени места. За голяма ползата е доброто осветление .
 3. Не добре подготвени подови повърхности. Абсолютно задължително е подовите повърхности да са здрави и равни. При нарушени такива има рискове при монтажа и експлоатацията на стелажните системи и складовите машини.

Ако не разполагате с много голяма квадратура, може да увеличите палето местата във Вашия склад, чрез стелажи във височина, като вземете предвид и с какви машини ще обработвате стоките. За големи височини над 6 м и тежки стоки се ползват машини тип рийчтрак.  Съответно и цената им е по-висока, отколкото на складови високоповдигачи тип – стакери, които се ползват до около 5-6 м височина и са с по-малка товароподемност.

Абсолютно задължително е да се предвиди помещение за зарядна станция на електрическите машини. От значение също е и разположението на товарните рампи.

В добре оптимизираните складови пространства се работи лесно и ефективно. Ползите разбира се много повече от 10, но най-основните са толкова:

 1. Оптимизираните складове осигуряват до голяма степен безопасна работна среда, без предпоставка за инциденти;
 2. Добрата организация и прецизирането на флота от машини могат да доведат до намаляване на броя на заетите хора;
 3. Ефективна и бърза работа;
 4. Достигане на по-добри финансови резултати и повече печалби;
 5. Дългосрочно доверие във фирмата Ви като партньор и работодател;
 6. Предпоставка са за потенциално увеличение на пространствата без сериозни инвестиции и реорганизации;
 7. Лесна и бърза обработка на стоките;
 8. Намаляват се грешките дължащи се на човешкия фактор;
 9. Лесно и бързо се осъществява комуникация;
 10. Много по-лесно се внедряват системите за управление и ефекта им е осезателен.

 

 

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top