Автоматизация и ефективност на работните процеси в склада

Автоматизация и ефективност на работните процеси в склада

Тъй като използването на  роботиката и автоматизацията продължават да нарастват,  иновативните тенденции  постоянно се прилагат в складове и дистрибуторски центрове по целия свят. Това сравнително ново индустриално явление се оказва и с бърза възвращаемост на инвестициите.

Всички работи ли са подходящи за роботи?

Не, не всички. Има работа, която трябва да се върши от хора. И сериозното предизвикателство е намирането на правилната комбинация от складова техника роботика и хора.

1. Човешкият фактор

Няма човек, който да не греши. Но малките грешки могат да причинят големи проблеми, когато това се случи в склад. Една област на работа, в която хората са податливи на прости грешки, е повтарящи се задачи и ръчно въвеждане. Ако последователните грешки са резултат от загуба на време от сканиране с баркод или въвеждане на данни. В тази област автоматизираните решения са от голяма полза.

Обикновено складовете разчитат на един от двата типа автоматизирано сканиране: на базата на камера и лазерни скенери. Камерите  са по-икономични и могат да предоставят изображение на целия баркод, дори ако самият код е повреден или частично покрит. Лазерно базираната технология за сканиране е най-подходяща за сканиране на баркодове върху гъвкави полиетиленови торбички.

Освен коефициента на точност, автоматизираното и роботизирано сканиране може драстично да подобри ефективността на вашите операции. AGVs (Автоматизация и ефективност на работните процеси в склада) и мобилни роботи, оборудвани със скенери за камери, могат да сканират няколко баркода едновременно. Това премахва вероятността от човешка грешка и значително ще подобри скоростта на управление на инвентара.

2. Високоскоростни визуални инспекции

Инспекциите преди доставката са необходима част от складовите операции, но отнемат много време и понякога се засягат от  човешка грешка. Чрез автоматизиране на част или части от процеса на проверка можете да подобрите качеството на пратката си и да намалите грешките.

Един от начините автоматизация на складове може да подобри процеса на визуална инспекция  чрез технологии за сканиране на конвейерна лента. Способни за сканиране, претегляне и сортиране на пакети и пратки преди да напуснат съоръжението, автоматизирани визуални проверки освобождават хората от тази отнемаща време и повтаряща се задача.

Освен претеглянето и сортирането, автоматизираните складови решения за визуални проверки имат потенциал за четене на текст и баркодове, измерване на размери и подравняване, локализиране на дефекти и други оперативни модели. Тази технология може да подобри почти всеки аспект на контрола на качеството.

3. Подреждане и палетизиране

Има два вида роботика, които традиционно се използват за подреждане и палетизиране в складовата обстановка: съчленени роботи и линейни роботи. И тези две опции са отличен избор за всяка операция на склад. Ефективността им е голяма за работа с обемен, многоброен, тежък  инвентар.

Ако имате склад с отопление или хладилник, роботите за подреждане и палетизиране ще могат да издържат на екстремни температури по-дълго от хората. Добавянето на тези решения ще увеличи безопасността и комфорта на работниците чрез автоматизиране на този компонент от работните процеси в склада.

4. Транспорт

Хората в дистрибуторските центрове и производствените предприятия обработват стоките и  ги транспортират. AGV и AMR (автономни мобилни роботи) сега освобождават работниците да изпълняват повече задачи с добавена стойност и да подобряват общата безопасност, като пътуват с безопасна скорост, като свеждат до минимум риска от нараняване или злополука.

5. Избор на зони

Проучванията показват, че  хората в складова среда понякога минават до 35 км на ден. С избирането на зони работниците имат задача да наблюдават малко работно пространство, което позволява на роботите да изпълняват тежкото и монотонно задължение да транспортират материал напред и назад. След като хората могат да се съсредоточат единствено върху обработката на поръчките, повишаването на ефективността двойно до тройно се забелязва в средите, използващи роботи.

Ползите от автоматизираните роботи

Има няколко други начина, по които автоматизираните превозни средства могат да работят с и заедно с човешката работна сила, подобрявайки много области на складовите операции.
● AMR са оборудвани със сензори за идентифициране на информация на пакети за целите на сортиране и инвентаризация.
● Използвайки RFID сензори, AMR могат да предоставят точни и ежедневни или седмични актуализации на данните за инвентара, предотвратявайки проблеми и забавяния.
● AMR, обработващи броя на инвентара, предотвратяват кражби.
● AMR могат да работят с хора, транспортирайки стоки от работна станция до работна станция, спестявайки време и енергия.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top