Какви са разликите между 3 и 4-опорните електрокари

Има ли съществена разликае между 3- и 4-опорните електрокари. Имате нужда от електрокар с малка товароподемност и се чудите какъв да си вземете – 3- или 4-опорен. Обаждате се по търговци на складова техника, питате познати колеги – каква е разликата, кое е оптималното за Вашия случай и пак не намирате отговор? Звучи ли Ви познато? Ако отговорът е утвърдителен, тогава моля, прочетете целия текст. Няма да се спирам отделно на предимствата и недостатъците на двата типа електрокари, а ще ги разгледам в реална работна среда.

3-опорен електрокар, удачно приложение:

Когато стоките са палетизирани с тегло до 1200 – 2000 кг. Складът Ви е относително малък, с по-тесни работни коридори и съответно по-малък радиус на завиване и Ви трябва маневрена машина. Подовете са равни, без обрушени и компрометирани участъци. Ако машината ще работи навън, настилката също е трябва да е равна и здрава – асфалт или бетон. 3-опорният електрокар не бива да работи върху чакъл или паваж (по принцип и 4-опорният не се експлоатира често в така среда, защото и на двата вида електрокари задният мост е на твърда връзка и се разбива от друсането, отделно, че и за батериите също не е ок). Ако отвън настилката е чакъл или паваж, може би е по-добре да се насочите към газов мотокар, при условие, че ще работи и вън, и вътре, ако е само навън – дизелов мотокар.

4-опорен електрокар, удачно приложение:

Когато се налага да работите с товари с по-голямо тегло над 2.0 т или имате по-широки работни коридори и сте намерили много изгодно такава машина.

И тук е моментът да поговорим за стабилността:

Много случаи сме имали на партньори, които искат по-стабилни електрокари и не искат 3-опорни, за да не се обърнели машините. Това е абсолютно грешно. 3-опорните електрокари са стабилни, за противотежест служи батерията. Независимо дали е натоварен или не електрокарът, в практиката няма случай, в който 3-опорен електрокар да се обърне като завива и само това да е била причината. Нито 3-опорните, нито 4-опорните електрокари могат да се обърнат от претоварване, просто защото хидравличните функции изключват. Случва се обаче при неспазване на елементарни мерки за безопасност и безотговорна експлоатация електрокарът, заедно със задкормилното устройство да се метне от рампата, но това няма нищо общо със стабилността на машината.

Отделно всички електрически складови машини се нуждаят от грижи за батериите им.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top