Дa подготвим мотокарите, електрокарите и складовата техника за летен работен режим

Дa подготвим мотокарите, електрокарите и складовата техника за работа при високи температури Изглежда лесно, всъщност още по-лесно е да се направи, отколкото изглежда. При промяната на сезоните и настъпването на високите температури, също се полагат грижи за карите и складовата техника. Топлото време има своите рискове, както за работещите, така и за подемно-транспортната техника. Накратко ще се спрем с практични съвети, какво е добре да се прави за отделните видове машини.

Дизелови и газови мотокари

Абсолютно задължително е да се следи редовно нивото на охлаждащите течности, за да се предотврати прегряване на двигателя. Редовно проверявайте радиатора за всякакви повреди. И най-малкия дефект във функцоналността му представлява потенциална опасност за повреда на трансмисията поради ниското налягане. Дръжте под око, доколкото е възможно, всички маркучи, съединения и уплътнители. Горещото време е предпоставка за по-ускорено напукване и износване. Обръщайте внимание на налягането в гумите, топлината го повишава. Уверете се, че се извършва редовно профилактика на мотокарите – смяна на масла и филтри.

Електрокари и складова техника

Препоръчително е преди настъпването на летните месеци машините да се почистят (издухат) с компресор и да се гресират, замърсяванията се премахват с парцали. Тук особено внимание се обръща на батериите. Горещото време  е предпоставка за по-бързи процеси на изпарение. Редовно взимайте мерки – най-добре 2 пъти месечно – за профилактика на батериите. Необходимо е да се следят нивата и плътността на електролита и когато е необходимо да се осигури доливането на дестилирана вода.

Имайте предвид, че извършването на редовна профилактика и елементарни ежедневни проверки предотвратява сериозни проблеми.

 

 

2 thoughts on “Дa подготвим мотокарите, електрокарите и складовата техника за летен работен режим”

  1. Здравейте! На колко часа е препоръчително да се обслужват японските мотокари?

    1. Здравейте,
      Различно е, според предписанията на производителите. Например за мотокарите Komatsu – 600 работни часа или 1 година, което от двете настъпи първо, за Nissan и Mitsubishi – 500 мото часа.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top