Най-скъпите ремонти на електрокари, мотокари и складови машини

Знаете ли кои са най-скъпите ремонти на електрокари, мотокари и складови машини ? Накратко ще се спрем на най-масовите повреди, причинени от недобра поддръжка и експлоатация. Чрез рутинни проверки могат да се предотвратят много скъпи ремонти, затова най-общо ще се спрем на няколко основни проблема, които биха могли да се избегнат.

Електрическа система – при складовите машини – стакери, рийчтраци, електрически колички, електрокари, ордер-пикъри.

Електрическата система се състои от много различни части. Факт е, че съвременните складови машини са наблъскани с всевъзможна електроника – датчици, сензори и какво ли не. Да не забравим батерията, светлинната система, таблото, кормилното и хидравличното управление. Редовно проверявайте предпазителите, които също са част от електрическата система. Полагайте редовно грижи за батериите и работете с тях според инструкциите им за употреба. Освен това, мониторингът на осветителната система е от значение, тъй като може да спести на операторите риска от многобройни инциденти. Обръщайте внимание на всяка грешка, която се изписва при работа с машината и потърсете специалисти, които адекватно да отстранят възникналия проблем.

 

Винаги съм била скептична към високоповдигачи (стакери, рийчтраци), електрокари или електрически колички с много и не съвсем практична за използване електроника. Затова имайте предвид, че има и машини без тези екстри, здрави и надеждни. Ако ми трябва например стакер, който ще ползвам по 8 часа на ден, не бих избрала от най-популярните марки на пазара (включително и китайски). У нас също се срещат много подценявани европейски, японски и южнокорейски марки, които правят изключително здрави машини. За това ще си взема 1,2,3 такива стакера и/или рийчтрака, ще сменя батериите с нови, ако се налага, и ще знам, че съм направила най-разумната инвестиция. Старите модели складова техника изобщо не са за пренебрегване.

При електрокарите внимавайте, особено ако се извършват операции навън. Не бива електрокарите да се движат върху неравни повърхности. На всички марки, задните мостове са на твърда връзка и много бързо дефектират. Подмяната им не е евтина.

Мотокари

При мотокарите много внимавайте за радиатора и охлаждащата система, трансмисията и хидравличните функции. Грижете се за редовно техническо обслужване, смяна на масла и филтри, според предписанието на производителя. Тук съм се спряла подробно на темата. Извършването на ежедневна проверка на системите няма да отнеме повече от 10 минути, а ще спести много излишни разходи. Винаги може да разчитате на нашите сервизни услуги за поддръжка и обслужване на Вашия флот машини.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top