3 ползи от достатъчното осветление в складовете

Достатъчното осветление в складовите площи е предпоставка за ефективна и безопасна работа, особено щом се касае за работа с мотокари и складова техника. У нас нормативно функционира Наредба 49 за изкуствено осветление на сградите. В обсега й попадат и промишлени предприятия и складови площи. Правилното и достатъчно осветление е изключително съществен фактор при работа на закрито. В тази статия съвсем накратко ще се спрем на 3 от предимствата на добре осветените складове.

  1. Най-простичко казано, доброто осветление намалява вероятността да се повредят или унищожат стоките. Достатъчното светлина осигурява добра видимост, което ограничава щетите от всякакъв вид. Чудесно е, че у нас почти не се работи в тъмна неприветлива среда. А достатъчното осветление е абсолютно задължително, когато в складовете свободно преминават хора и товаро-подемни машини.
  2. Всички обичаме да работим в светла и приятна среда. Според канадско медицинско проучване доброто осветление помага на хората да виждат добре сенчестите зони без напрежение, което в дългосрочен план се отразява на физическото им здраве – няма главоболие, скованост в шийната област и т.н. Да не говорим за по-тревожните последици за психичното здраве на служителите, които са в тъмна и неприветлива среда. След години в такива условия често се развиват редица отклонения и депресивни състояния.
  3. Доброто осветление е категорична предпоставка за по-малко инциденти. Добрата видимост, ненапрегнатото зрение и настроението от приятната обстановка обуславят по-висока ефективност. Така че сами виждате, как от нещо толкова просто на вид – изкуственото осветление зависи толкова много и как може да повлияе на безопасността, минимизирането на грешки и изобщо на целия работен процес.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top