ADAS Усъвършенствани системи за подпомагане на водачите

ADAS или усъвършенствани системи за подпомагане на водачите са от голямо значение. Най-вече по отношение на разработването на продукти за подобряване на безопасността и производителността на ефективността на складовата техника.

За съжаление, когато говорим за ADAS, при автомобилите хората се фокусират. Но когато обърнем внимание на хората, че е става дума за мотокари, автоматични управляеми превозни средства (AGV) и автономни мобилни роботи (AMR), интересът не е голям. Факт е, че автономното шофиране и дигитализацията са две големи тенденции, които нямат нищо. Световната тенденция в промишлеността е да се внедряват тенденциите в цифровизацията,включително и за логистиката.

Потреблението еволюира

Сериозно се увеличава използването на AGVs,  AMRs, cobots и много повече мотокари (напълно автоматизирани или допълнени с автоматизация). По-големите компании внедряват от години тези технологии. Но расте и търсенето сред по-малките и средни фирми.

Безопасност и ефективност!

От гледна точка на безопасността автоматичните системи за подпомагане на операторите са надеждни и сигурни. Добрата новина е, че подпомагат ефективността.

Наблюдава се много голяма употреба на сензорите за безопасност в САЩ и Европа. Това е лесен начин да направите складовата техника за свободно шофиране по-безопасна. Умните машини могат да се предупреждават една друга, както и хората в склада.

 

Няма невъзможни неща

Системите могат да се свържат и към по-старо оборудване. Автоматичната настройка на скоростта на пълзене ще изисква складовата техника с поне двускоростен контролер.

От съществено значение е осъзнаването на ползите от приложенията. Хората не бива да се притесняват, че ще загубят работата си. Напротив практиката на Amazon показва нарастване на броя на служителите в логистичните им бази. Просто уменията и компетенциите са на друго ниво. Компаниите в Европа, Азия и САЩ непрекъснато оптимизират складовото си оборудване. Инвестират в автоматизирани системи и обучение на персонала.

Много е важно да се гарантира, че регулаторната рамка е в крак с новите технологии. Автономното шофиране вече се случва, а рамката в Европа – Европейската директива за машините – вероятно ще доведе до развитие в тази посока.

Живеем във вълнуващо време и сме свидетели на голям напредък в резултат на двете мега тенденции на автоматичното шофиране и цифровизацията.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top