Виртуална реалност в склада

Виртуална реалност в склада или за практическите ползи на новите технологии.

Тези технологии са все още далеч от нашата действителност. Мотокарите и складовата техника у нас са  масово за конвенционална употреба, като иновациите изостават. Нека видим как е по света? Плановете на Amazon да инвестират 700 милиона долара в работната си сила показва колко бързо се променя индустрията. Компанията обещава да похарчи около $ 7000 на работник, за да повиши компетенцията на 100 000 от американските си служители. С поглед към бъдещето, Amazon признава, че работниците ще трябва да придобият нови умения, за да се справят с идващата буря от повишена модерна автоматизация и нови технологии във веригата на доставки.

Въпреки че McKinsey Global Institute установи, че по-малко от 5% от работните места могат да бъдат напълно автоматизирани, 60% от работните места имат поне 30% от дейностите, които могат да бъдат извършени чрез нови технологии. Това означава, че вероятно няма да видим тотално поглъщане на физически работници от роботите.Просто уменията и компетенциите на хората ще бъдат на друго ниво.

Ясна дългосрочна стратегия за преквалификация

Разработването на ясна стратегия за преквалификация на работниците ще бъде от решаващо значение. Една област, която може да помогне за ефективността и мотивацията на обучението е чрез включване на игри в програма.

Като на игра

Все по-голям брой индустрии използват сериозни игри или игри за обучение на своите работници. Геймификацията е концепцията за използване на елементите на дизайна на играта за мотивиране на участието и ангажираността с някои съществуващи организации. Примерите са много – различни приложения, реални ситуации и др. Много компании усвояват  сериозни техники за игри с технологии, които са общи за индустрията на видео игрите, като виртуалната реалност. (VR).

 

Как се получава на практика

В търговията на дребно, Walmart използва VR слушалки, за да подготвят служителите си. Симулираното обучение позволява на работниците да получат сензорно реално преживяване в среда на обезумяла клиентска тълпа.

В индустрията на веригата за доставки Raymond Virtual Reality Simulator беше въведен преди няколко години. Целта е да обучи нови и съществуващи оператори на складова техника, работещи в складови и дистрибуторски центрове. Съвсем наскоро в ProMat 2019 се проведе семинар за използването на виртуалната реалност под формата на интелигентни очила. Целта е да помогат на работниците в склада и дистрибуторския център да изпълнят поръчки. Дори някои от центровете за изпълнение на Amazon са използвали игри, за да направят работата си по-забавна и интересна.

В строителната индустрия, John Deere наскора пусна нови симулатори. Те са инсталирани на няколко машини. По този начин подобряват обучението на операторите. Координацията на ръцете и очите, безопасната работа и операторските техники. Компанията описва софтуера като съдържащ „подробни, реалистични виртуални среди, предназначени да покриват основните и напреднали операторски задължения чрез множество задачи на обекта“.

Предимства на обучението по геймификация и симулация

Конкуренцията между отделни лица или групи може да бъде инструмент за мотивация и да ги насърчи не само да научат нови умения, но и да приложат новите си умения за работа.

Много организации по веригата за доставки променят традиционните операции и претърпяват други усилия за управление на промените. Игрите могат да бъдат използвани за въвеждане на нови проекти за обучение на стандартните оперативни процедури на служителите. Освен това, много организации вече имат амбициозни програми за непрекъснато усъвършенстване, които включват интерактивно обучение. А какво по-забавно от игрите.

Използването на сериозни игри може да помогне на работодателите да изградят уменията си за критично мислене на работниците си, като например да разберат как да отстраняват грешките си. Всъщност, когато производителите и компаниите по веригата за доставки се опитват да дадат приоритет на усилията за преквалификация, идентифицирането на липсващите умения на работниците би могло да предотврати производствените рискове като непланиран престой и намалена надеждност на оборудването.

С технологията на симулацията, съчетана със сериозни игри, обучението е много по-потапящо, което спомага за увеличаване на степента на запазване на знания. Например, ученето на умения за решаване на проблеми е по-ефективно, когато потребителите взаимодействат с реалистично представяне на заводски етаж, а не в традиционна класна стая или лекционна среда. Симулацията предлага практически опит, така че начинаещите могат да се научат как да правят критични наблюдения и да разберат как реалните условия засягат операциите.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top