логистика

Нов ден

Изискванията на клиентите се развиват. Същото са и дистрибуционните центрове и технологиите, които ги поддържат.

Бизнесът никога не е бил под по-голям натиск да поддържа клиентите си доволни. Те все още се борят с последващите шокове от пандемията, продължаващия недостиг на работна ръка и доставки и безкрайна поредица от прекъсвания. Те обаче са ограничени във времето и ще отминат. Други промени, като експоненциалното увеличение на продажбите в електронната търговия и директните доставки до потребителите, са постоянни.

Всичко се стича до центъра за разпространение, който обработва повече отделни артикули от всякога, като същевременно трябва да го прави точно и с по-голяма скорост. Лентата никога не е била по-висока за очакванията на клиентите. Накратко: веднъж приеман за даденост — и може би дори пренебрегвана —логистиката е  вече жизненоважен компонент от стратегията на компанията за излизане на пазара.

Пандемия, недостиг на работна ръка и ръмжене на пристанището може да не са начинът, по който искате да бъдете забелязани. Но пък предизвикателствата често се превръщат във възможности.

Все по-често разпределителните центрове се обръщат към все по-високи и по-високи нива на автоматизация. Събиране на данни и софтуер, за да се приспособят винаги към света. Също толкова важна за автоматизацията  е способността да се интегрират тези системи, за да се създаде безпроблемен процес, който също така осигурява яснота в състоянието на операциите.

Наистина е нов ден в склада.

По-скоро в обмислянето и яснотата какво всъщност искаме, как да го постигнем и на каква цена.

На международното изложение MODEX 22, което се проведе в края на март в САЩ се представиха водещи производители на складово оборудване, машини и софтуер. Фокусът е към индивидуалните решения. Колкото повече се глобализира светът, толкова повече индивидуални решения ще се търсят. Защото нито автоматизацията и роботизацията, нито конвенционалните пространства, машини и оборудване са панацея.

Пазарът е все по-взискателен

За това се налага да сме наясно с перспективите и рисковете. Разбира се, оборудването и нововъведенията са по-леснодостъпни за големите фирми, но преимуществото на малките в човешкият капитал и гъвкавостта.

 

 

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top