Какво представлява иноксът и защо се ползва масово в хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост

Какво представлява иноксът? Съвсем накратко ще се спрем на този вид неръждаема стомана и нейното действително огромно и неограничено приложение. При това не само в складовата техника. Всеки ден се срещаме непрекъснато с инокс – било то вкъщи, в офиса, в ресторант или болница. Най-общо казано инокса е неръждаема стомана с поне 11% съдържание на хром в състава си. Самата дума INOX придобива гражданственост в края на миналия век и идва от френската – inoxydable (неръждаем). Защо този тип стомана не ръждясва? Отговорът е прост – хромът в състава взаимодейства с въздуха и образува фин защитен слой. Едно от най-значимите свойства на инокса е, че той се самозапечатва и не практика в него не могат да се развият корозивни процеси. Неръждаемите стомани имат редица предимства – висока якост, устойчивост на корозия, естетичен външен вид и др. Изобщо яката работа!

Класификация

Според кристалната структура на неръждаемата стомана тя се класифицира в следните видове: аустенна, феритна, мартензитна и дуплексна – смесена между аустенната и феритната. Всеки от тези типосве има различни физико-механични свойства и сътветно различно приложение. Тъй като складовата техника, която предлагаме за хранително-вкусовата, фармацевтичната и био-медицинската промишленост е направена от аустенна стомана, ще обърнем повече внимание именно на нея.

 

Аустенна стомана

Това е най-широко използваният ИНОКС, около 80% от производството в световен мащаб. Химичният състав включва минимално съдържание на хром – 16% , най-много 0,15% въглерод, манган и никел. Аустенната стомана не се закалява. Притежава висока устойчивост на корозия, добра ковкост и якостни показатели.

Най-широко приложение намира тип 304 – масово в условия с високи хигиенни изисквания . Притежава добрите антикорозионни и механични свойства. От този тип ИНОКС се прави кухненско оборудване, машини за производство на храни, напитки, лекарства, химични компоненти, микро-електроника, битова техника и какво ли още не. От дома до индустрията на всяка крачка, ежедневно срещаме инокс и дори не се замисляме.

Неслучайно иноксът, като материал е залегнал и в действащата Европейска нормативна уредба UNI EN ISO 14159 ( Безопасност на машините – хигиенни изисквания към конструкцията им) и UNI EN 1672-1 EN 1672-2 (Машини за обработка на хранителни продукти – Основни понятия – Хигиенни изисквания)

Като официален представител на BADA carrelli elevatori предлагаме на българския пазар, пълната гама складова техника 100% INOX – 100% надеждност, якост и не на последно място – Вие ще сте 100% пред конкуренцията!

https://www.youtube.com/watch?v=Q4UdzTX4G84

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top