Китай продължава да държи лидерската позиция в световния пазар за мотокари

И през изминалата 2018 година няма изненади. Китай се утвърждава за 10-та поредна година като световен лидер в продажбата на мотокари и складова техника. За миналата година пазарът на нови мотокари и складова техника възлиза на около 1,4 млн. продадени машини. Малко под 600 000 бр са произведени в Китай.

За сравнение

През 2017 г. световните продажби на мотокари достигат рекордни нива от 1,334 милиона броя, с годишно увеличение от 15,7%. Като продажбите на Китай са нараснали с 34,2% на годишна база до 497 000 единици. През 2018 г. китайският пазар поддържа бърз растеж. Продажбите на  надминаха 500 000 единици през първите десет месеца на 2018 г. и се очакваше да достигнат 600 000 единици през цялата година.

Тенденциите

В бъдеще пазарът на китайски мотокари все още ще има огромен потенциал за растеж. Очаква се продажбите на мотокари през 2023 г. ще се удвоят спрямо тези от 2018 година.

Най-високи темпове на растеж през 2017 г. и 2018 г. се отбелязва в производството на електрокари и електрически складови машини. Това се отнася особено за електрическите складови машини, а именно 48.4% и 49.8% съответно (януари-октомври). Дължи се на интензивното въвеждане на политики за опазване на околната среда, увеличаване на разходите за гориво и стабилното разрастване на логистичните и складови услуги. Нещо повече нараства търсенето  на електрокари и машини с литиево-йонни батерии. Продажби с обем 10 000 единици на електрокари с такива батерии бележат Anhui HeLi, Hangcha Group, EP Equipment, Noblelift, Ningbo Ruyi и Tailift . През 2017 г. в Китай са продадени общо 88 681 електрокара и складова техника с литиеви батерии. Макар и с относително малък за сега дял, търсенето на машини с такива батерии нараства. Обемът на продажбите през 2018 г. се очаква да се удвои през 2017 г.

Търсят се все по-автоматизирани решения за големите логистични центрове. За това лидерите в бранша отделят огромни средства за инвестиции в AGV (автоматизирани складови машини). Големи производители, като Hangcha Group, LiuGong и KION GROUP, имат амбиции през 2019 за да превземат пазара.

Растеж

Разрастващият се пазар в Китай накара много чуждестранни компании бързо да оптимизират бизнеса си и да се интегрират в конкурентни граници. През януари 2018 г. KION Group влезе в стратегическо партньорство с Zhejiang EP Equipment. Целта им е съвместното развитие на продуктите по веригата за доставки.

През юни 2018 г. Hyster-Yale Materials Handling приключи придобиването на 75% от дяловете на Zhejiang Maximal Forklift.

Hyundai се завърна в Китай

В допълнение, Hyundai обяви завръщането си на китайския пазар в Хангжу, провинция Zhejiang през юни 2018 г., след като го напусна през 2016 г. и пусна редица нови продукти.

Междувременно два китайски гиганта за мотокари интегрират ресурси, за да бъдат по-конкурентоспособни в ключови компоненти. През февруари 2018 г. Hangcha Group инвестира в Zhengzhou Jiachen Instrument Co., Ltd.  През същия месец, ZF създаде съвместно предприятие на име ZF-HELI Drivetech (Hefei) Co., Ltd. с Anhui Heli.

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top