5 полезни съвета за работа с машини на открито през лятото

Лятото е чудесен сезон, но високите температури крият своите рискове за хората, които работят като оператори на мотокари на открито. За съжаление горещината е предпоставка за прекомерна умора, дехидратация, а нерядко и за топлинен удар. Тук ще се спрем на няколко конкретни съвета, които ще Ви помогнат да се чувствате добре.

 

 1. Пийте вода. Колкото и да е банално и изтъркано, старайте се да пиете повече вода. По този начин предотвратявате дехидратацията на тялото. Бъдете особено внимателни, ако имате сърдечни или други хронични заболявания.
 2. Не пренебрегвайте почивките. Организирайте си така работата, че на всеки час да може да почивате по 10-15 мин. на сянка. Горещината изтощава още повече при физическа работа.
 3. Постарайте се закуската Ви да е здравословна и не прекалявайте през деня с тежки храни. Тараторът е чудесен за горещините.
 4. От голямо значение е и нощния сън. Постарайте се да имате между 6 и 8 часа здрав сън, за да сте свежи и отпочинали на сутринта. Избягвайте употребата на големи количества алкохол.
 5. Носете леки дрехи, които не запарват. Ползвайте слънцезащитна козметика – за да предотвратите неприятните последици от слънчеви изгарания. Погрижете се за очите си – силната слънчева светлина напряга и уморява зрението. Винаги предпазвайте главата с подходяща лека шапка. Бъдете особено внимателни между 12 и 16 ч., в часовете, в които слънцето е най-силно.

8 thoughts on “5 полезни съвета за работа с машини на открито през лятото”

 1. Петър Стоянов

  Здравейте,
  Как точно си представяте да си организираме почивки по 10-15 минути на всеки час? 🙂

  1. Здравейте, въпрос на организация на работа. Това,разбира се, е препоръчително. Ако имате да разтоварвате тир с 20 палета, това няма да Ви отнеме повече от 30-40 мин. Зависи на какви разстояния превозвате стоките. Щом работният режим е толкова натоварен, предполагам, че участие в него имат взаимозаменяеми хора.

   1. Петър Стоянов

    3-ма колеги сме, работим на 6 рампи. Тировете чакат за разтоварване или товарене, а всеки един от нас си почива по 10-15 минути на всеки час. Първо, шофьорите ще ни пребият, а после шефът ще ни уволни. А Вие си пишете тук…

    1. Имате много голямо натоварване, г-н Стоянов, дано поне да работите отчасти на сянка и над рампите да има навес. Всъщност как се справяте през лятото, с интензивната работа и високите температури, доколкото разбирам с колегите си непрекъснато работите на 2 рампи и товарите-разтоварвате без почивка. Всеки практичен съвет е от полза.

 2. Очудването не помага на машиниста.Бъдете честна с „простолюдието“ г-жо Йончева.Водата,слънцезащитните гелове,оборудването с слънцезащитни шилдове са в „двора“ на „РАБОТОДАТЕЛЯ“.Виждал съм припадащи от машини на световно -известна безалкохолна напитка……./увеличиха търсенето на машинисти в Йобс.бг/

  1. Здравейте, точно заради това си позволявам да давам съвети, защото безопасността и здравето са приоритет.

 3. ТрСмилков

  Когато се работи с машини през лятото, хората трябва да са в добра кондиция. Често се пренебрегват много фактори. Добре обяснявате нещата на практика.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top