5 Основни типа подемно-транспортна техника

Най-общо подемно-транспортната техника, според приложението и функциите си може да се обособи в 5 групи. Съвсем бегло ще спомена приложението и характеристиките на складовите машини, но тъй като сме говорили за това и преди акцента ще е друг.

Електрически складови машини – палетни колички и високоповдигачи (стакери и рийчтраци). Палетните колички пренасят палетизирани стоки до 5000 кг, но с тях не се извършва товаро-разтоварна дейност. Стакерите са електрически машини, които се управляват ръчно от оператор, произвеждат се с платформа или без. Размерите им са компактни и работната им височина позволява манипулиране на стоки на височина до около 5,00м. Тук трябва да се има предвид, че товароподемността на този тип машини не е голяма и на височина не вдигат тежки товари. Рийчтракът е тежката артилерия на складовата техника. Машините са с товароподемност до 3000 кг и височина на повдигане над 5,00 м. Обикновено са с кабина и място за сядане на водача.

Триопорни електрокари

 

Триопорните елкектрокари не са с голяма товароподемност, за баланс (противотежест) срещу преобръщане служи батерията им. Удобството в ползването на такива машини е тяхната компактност и висока маневреност. Триопорните елктрокари са с товароподемност до 2000 кг и различна работна височина, в зависимост от повдигателната им уредба. Няма триопорни газови или дизелови мотокари, тъй като няма как да се осигури противотежеста на машините с двигатели с вътрешно горене.

Четириопорни електрокари и мотокари

Всички мотокари и електрокарите с товароподемност над 1600-2000 кг са четириопорни или т.нар. с противотежест. Това са най-масово използваните подемно-транспортници.

Старнични товарачи

Когато се обработват товари с широки и дълги размери, тогава влизат в употреба страничните товарачи. Произвеждат се модели за работа на открито и на закрито.

Телескопичен товарач

Телескопичните товарачи се ползват в строителството (най-масово), както и на места, където се извършват торао-разтоварни дейности на големи височини. Машините са обособени в 2 класа – стандртен до 4000 кг и висок или тежък клас до 35 000 кг.

 

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top