Прикачни устройства и термини

Складовата и товароподемната техника са специфични и техническите им данни се определят от опрделени термини. Тук ще се спрем накратко на значението на тези определения, както и на видовете прикачни устройства и тяхното приложение.

Термини

Работни часове – показват колко часа е работила машината;

Работна височина – От самото наименование е ясно, че това определение дефинира максимлната височина на повдигане на товарите, обикновено се дава в мм;

Строителна височина – това е височината на мачтата в сгънато състояние, обръщайте внимание на този параметър за да сте сигурни, че машината ще може да минава безпрепятствено през вратите.

Мачта – мачтите са подемни устройства, които осигуряват вертикалното движение на вилиците– нагоре-надолу. Мачтите са три вида – стандартна, дуплекс и триплекс.

 

Дуплекс и триплекс мачтите се разгъват съответно два или три пъти, докато се достигне максималната височина на повдигане. И трите вида мачти могат да бъдат с наклон напред и назад, което осигурява по-голяма стабилност на товара. Стандартните мачти обикновено са с най-голям наклон напред/назад, в сравнение с дуплекс и триплекс мачтите;

3-та и 4-та хидравлични линиии се използват за прикачни устройства.3-та хидравлична линия е за виличен изравнител, за виличен позционер, кламер, кофа или ротатор (4-та хидравлична линия).

Прикачни устройства

Съществуват редица устройства предназначени да подобрят ефективността на работа

Ротатори – осигуряват завъртането под определени градуси на товарите, според предназначението си са различни видове.

Push-pullслужи за избутване на палети от вилиците на машините;

Кламер за захващане на хартиени роли, бали, бяла техникаНаподобяват големи щипки, които служат за захващане на бали и топове хартия

Виличен изравнител – Използва се за движение на вилиците наляво и надясно, като по-този начин се обезпечава стабилността на товарите. Не всички машини се предлагат с виличен изравнител, за това ако е необходимо да го монтирате допълнително обърнете се към сервизни специалисти с доказан професинален опит.

Виличен позиционер – прикачно устройство, чрез което се събират и раздалечават вилиците;

Вилични рогове – вилици на машините; Виличните рогове са с различни класове на присъединяване.

Виличен удължител – Виличните удължители не бива да надхвърлят дължината на вилиците с повече от 1/2. Тези устройства може да ви спестят време и труд, ако често работи с товари с различни размери.

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top