Тенденции при световния пазар на мотокари

Тенденции при световния пазар на мотокари Думите са две – растеж и обединение. Тук ще се спрем накратко на пазара на нови и втора ръка машини. За тези втора употреба данните са относителни и не съвсем конкретни. Причината за това е и обратното изкупуване на мотокари и замяната им с по-нови модели. В последните 7 години производството и продажба на електрокари, мотокари и складова техника се увеличава все повече и повече. С напредъка на съвременната логистика, както и с нарастването на търсенето за замяна на работна сила с машини, високоповдигачите и подемно-транспортната техника са незаменими.

2014 г.

След края на финансовата икономическа криза (2011 г) пазара постепенно се нормализира и разрастна. В рамките на 3 години се наблюдаваше различен, но положителен ръст в Стария Континент, Азия и Северна Америка. Закономерно през 2014 г. за първи път са продадени малко над 1 млн. броя товаро-подемници и складова техника. Ръстът спрямо 2013 година е около 7,8%. Само в Китай са продадени над 365 хил. машини. Като нарастването спрямо предходната година е с 9,5%.

2015-2018

Положителната тенденция в разрастването на пазарите продължава. През последните 2-3 години не малка част от европейската и азиатска продукция се пласира в Африка. В САЩ, Европа и Азия търсенето на нови, функционални машини расте непрекъснато.

Ръст на продажбите на електрокари в Китай

С развитието на китайския пазар за мотокари, продуктовата гама също се променя. Традиционно мотокарите с вътрешно горене заемат приблизително 80% пазарен дял в Китай. Въпреки това през последните години търсенето и предлагането на нови електрокари се увеличава значително. През 2014 г. електрокарите представляват 30,6% от общите продажби в Китай, с 3,5 процентни пункта по-висок от предходната година, отбелязвайки най-бързия растеж през последните години. През 2015 г. мотокарите с вътрешно горене продължават да намаляват, докато електрокарите, особено електрическите складови машини, нарастват значително при очакваните над 10% годишен прираст.

Китайците купуват китайски машини

Местните марки заемат приблизително 80% пазарен дял, от които Anhui HeLi и Hangcha притежават около 45%. В чуждестранните марки Kion Group се радва на най-висок дял с 6.3% -7,2% през 2014 – 2017 г. Освен това световният лидер Toyota, както и UniCarriers държат стабилни позиции.

Настояще и бъдеще

Всички производители се стремят да покрият все по-големите нужди и да оптимизират работата в складовите и логистичните бази. Разработиха се и намериха своето място автоматизираните превозни средства и мобилните роботи – AGV и AMR. На фона на непрекъснатите новости се случиха редица обединения и създаване на нови структури. Всъщност, към момента непрекъснато се водят корпоративни преговори и правят инвестиции в разработване и внедряване на все по-високи технологии.

От една страна, компаниите за производство на мотокари ускоряват усъвършенстването на своята продуктова структура. Същевременно обаче постепенно се измества фокуса към икономичния пазар на мотокари от така наречения среден клас. И същевременно се разработват и редица автоматизирани превозни средства, които изискват нови и не малки инвестиции. Тоест големите брандове искат всичко. Това не е никак лошо за клиентите, тъй като по този начин се повишава конкурентоспособността. Например преди години UniCarriers придобиха 70% дял в Anhui Hecha; TICO закупи Tailift. В следващите пет до десет години сливанията и придобиванията в производството на складова и товаро-подемна техника ще бъдат с още по-големи мащаби.

Ще има ли разместване през 2018-2019 година при големите 10?

Прогнозите са, че пазарният лидер Toyota ще задържи позициите си, следван от KION Group (Linde, Still, OM, Baoli) и Junghenrich. Вероятни размествания могат да се очакват в края на класацията между марките Hangcha, Doosan, Clark. При така наречените големи 10 географското разпределение е интересно. Два японски и два германски бранда начело, следвани от 2 американски, 2 китайски и 2 южнокорейски марки.

А при големите 20?

От 11 до 20 позиция по продажби в световен мащаб няма северноамерикански марки. Тенденцията от 2017 година се запазва и  на последните места за втора поредна година се утвърждават Godrej & Boyce (Индия) и южноамерикански брандове Platerans (Бразилия).

 

4 thoughts on “Тенденции при световния пазар на мотокари”

  1. СтоянВелев

    Много интересна статия. Чета Ви редовно и ми допада как пишете на лек и разбираем език! Продължавайте все така!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top