10 ползи от правилната оптимизация на складовите площи

10 ползи от правилната оптимизация на складовите площи Ще поговорим за ползите от оптимизацията на складовите пространства и за максимума, който може да извлечете от всяко пространство.

Да започнем от начало

Независимо дали сега започвате бизнес, в който ще съхранявате/транспортите различни стоки или се налага да наемете/купите по-големи складови пространства поради разрастване на работата, е добре да обърнете внимание на много фактори и аспекти.

Основното е да осъзнаете, че може да извлечете полза от всеки квадратен метър. От практиката, която имам, първата реакция на хората е колко ще ми струва това пространство? Опитайте се да погледнете по друг начин – Каква полза мога да извлека от тази площ? И после ще направите сметката дали си заслужава. За това трябва да сте абсолютно наясно с оборота на стоките, които получавате/произвеждате и доставяте. В общи линии до тук беше трудната част. Винаги може да се доверите на професионалисти за правилното и оптимално планиране на пространствата, но за да Ви бъдат тези фирми наистина полезни Вие просто трябва да сте наясно и то в детайли. Всеки бизнес има своята специфика.

Какво представлява складът?

Най-общо казано, това е място за съхранение на стоки, с трафик на хора, материали и складови машини.

Какво е добре да се избягва?

  1. Струпване на хора, машини, стоки в определен периметър. Това неимоверно затруднява обработката на материалите и съответно работата не може да се върши бързо и ефективно. Отделно е и потенциална опасност за злополука.
  2. Неосветени или слабо осветени места. За голяма ползата е доброто осветление .
  3. Не добре подготвени подови повърхности. Абсолютно задължително е подовите повърхности да са здрави и равни. При нарушени такива има рискове при монтажа и експлоатацията на стелажните системи и складовите машини.

Ако не разполагате с много голяма квадратура, може да увеличите палето местата във Вашия склад, чрез стелажи във височина, като вземете предвид и с какви машини ще обработвате стоките. За големи височини над 6 м и тежки стоки се ползват машини тип рийчтрак.  Съответно и цената им е по-висока, отколкото на складови високоповдигачи тип – стакери, които се ползват до около 5-6 м височина и са с по-малка товароподемност.

Абсолютно задължително е да се предвиди помещение за зарядна станция на електрическите машини. От значение също е и разположението на товарните рампи.

В добре оптимизираните складови пространства се работи лесно и ефективно. Ползите разбира се много повече от 10, но най-основните са толкова:

  1. Оптимизираните складове осигуряват до голяма степен безопасна работна среда, без предпоставка за инциденти;
  2. Добрата организация и прецизирането на флота от машини могат да доведат до намаляване на броя на заетите хора;
  3. Ефективна и бърза работа;
  4. Достигане на по-добри финансови резултати и повече печалби;
  5. Дългосрочно доверие във фирмата Ви като партньор и работодател;
  6. Предпоставка са за потенциално увеличение на пространствата без сериозни инвестиции и реорганизации;
  7. Лесна и бърза обработка на стоките;
  8. Намаляват се грешките дължащи се на човешкия фактор;
  9. Лесно и бързо се осъществява комуникация;
  10. Много по-лесно се внедряват системите за управление и ефекта им е осезателен.

 

 

 

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top